5 zberateľských mincí, ktoré treba mať

Aj vaším koníčkom je numizmatika a zbieranie mincí? V tom prípade máme pre vás päť tipov na tohtoročné zberateľské mince, s ktorými sa budete môcť určite pochváliť.

 

  1. Nenásilný odpor proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy v 1968

Na lícnej strane mince sú zobrazené zátarasy z ostnatého drôtu a v pozadí číslica 68. V hornej časti je vidno štátny znak SR. Na rubovej strane mince sa nachádza fragment fotografie Ladislava Bielika „Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom“ a nápis „50. výročie“. Autorom je Patrik Kovačovský, emisia 9. 8. 2018, hodnota mince 10 €.

  1. Dušan Samuel Jurkovič – 150. výročie narodenia

Na lícnej strane mince sú zobrazené dve vrcholné diela nášho popredného architekta – mohyla M. R. Štefánika na Bradle a vrcholová stanica lanovky na Lomnickom štíte. Na rubovej strane mince sa nachádza portrét Dušana S. Jurkoviča spolu s motívmi vitráži z jeho architektonických diel. Autorom je Karol Ličko, emisia 10. 7. 2018, hodnota mince 10 €.

  1. Plavba prvého parníka na Dunaji v Bratislave – 200. výročie

Na lícnej strane mince je zobrazená technická schéma parolode Carolina, ktorej patrí toto prvenstvo. Na rubovej strane mince je z nadhľadu zobrazený spomínaný parník s dobovou vedutou Bratislavy a nápisom „Prvý parník v Bratislave 1818“. Autorom je Zbyněk Fojtů, emisia 22. 5. 2018, hodnota mince 10 €.

  1. Adam František Kollár – 300. výročie narodenia

Na lícnej strane mince je zobrazená časť dobovej knižnice doplnená názvom vedeckého diela slovenského mysliteľa Analecta monvmentorvm omnis aevi Vindobonensia. Na rubovej strane mince sa nachádza portrét s letopočtami narodenia a úmrtia tejto významnej osobnosti. Autorom je Zbyněk Fojtů, emisia 13. 3. 2018, hodnota mince 10 €.

  1. Uznanie slovanského liturgického jazyka – 1150. výročie

Na lícnej strane mince  je na pozadí s byzantským krížom zobrazená plaketa z archeologického náleziska v Bojnej, ktorá symbolizuje ranné kresťanstvo na našom území. Na rubovej strane mince sú znázornení vierozvestcovia Konštantín a Metod pod ukrižovaným Kristom spolu s letopočtom 869. Autorom je Roman Lugár, emisia 28. 2. 2018, hodnota mince 10 €.

K minciam sa bude nepochybne hodiť aj elegantný album na mince. Svoju zbierku si potom môžete hrdo vyložiť na poličky v skrini alebo drevené stolíky.