Kniha: Francúzske víno a šampanské

Filed in Uncategorized

Len nedávno som čítal jednu knihu o Francúzsku a narazil som v nej aj na kapitolu, ktorá opisovala najznámejšiu oblasť na výrobu vína vo Francúzsku a tiež opisovala víno, ktoré sa v tejto oblasti vyrába. Ide samozrejme o oblasť Champagne, kde sa produkuje celosvetovo známe šumivé víno šampanské.

Okrem iného boli v knihe spomenuté aj odrody pre výrobu Šampanského. Jedná sa o trojicu:

Chardonnay– Dozrieva pomaly a vínu dáva svieže kvetinové a ovocné tóny.

Pinot Noir– Vínu dáva arómu dozretého ovocia a do Šampanské prináša tiež potrebnú silu.

Pinot Meunier– Šampanské, z tejto odrody je najlepšie konzumovať mladé, keďže odroda nemá taký potenciál k zreniu. Prináša jemnú ovocnú arómu.

Výroba Šampanského sa tiež líši od produkcie ostatných vín. Šampanské sa produkuje jedine v oblasti Champagne vo Francúzsku a iné šumivé vína nepochádzajúce z toho kraja sa nazývajú sekty.

Šampanské je vyrábané svojou špecifickou metódou, ktorá je založená na druhotnom kvasení vo fľaši. Hrozno sa zbiera už 100 dní po odkvete, kedy má najlepšiu kvalitu. Nasleduje lisovanie, pridanie kvasiniek do muštu a prebehne prvé lisovanie v dubových sudoch. Následne sa víno uloží do fliaš, kde sa pridá liqueur de tirage. Fľaška sa uzavrie a uloží do vodorovnej polohy. Nastáva druhotné kvasenie, pričom vzniká CO2 , pričom vznikajú bublinky a vzniká šumivé víno.

Šampanské zrie 9 mesiacov až 3 roky. Môže to byť však i dlhšie. Špecifickú chuť šumivému vínu Šampanské dodávajú odumierajúce kvasinky, ktoré sa vo víne rozkladajú. V záverečnej fáze sú fľaše obrátené zátkou dolu a pretriasajú sa každý deň. Následne sa hrdlo fliaš chladí. Šampanské sa ešte doplní buď suchým vínom, alebo zmesou vína a cukru, čím sa dá regulovať sladkosť šumivého vína.

Celý proces výroby šumivého vína Šampanské ma doslova očaril a som rád, že sa v knihách píše aj o týchto veciach.

aaa